4 / 6

Elke maand komen we 265 euro tekort, we hebben niets te besteden.

Peter en zijn zoon Nordin

Rotterdam Centrum

 

 

Ik ben 25 jaar geleden bekeerd tot de Islam. Onder Islamitische gezinnen heerst in Rotterdam veel armoede, dat heb ik in al die tijd wel geleerd. Ik weet dat veel arme mensen zich schamen, maar in de Islam lijkt er nog meer schaamte te zijn. Ik weet natuurlijk heus wel dat ik me niet hoef te schamen, maar voor mijn vrouw is dat moeilijker. Zij is van Marokkaanse afkomst. Momenteel zijn we afhankelijk van twee voedselbanken, omdat we maandelijks een bedrag van 265 euro tekortkomen. Het is niet makkelijk om je daar niet voor te schamen. Ik begrijp heel goed hoe zwaar dat voor mijn vrouw is.

De ellende is begonnen nadat ik werd afgekeurd in 1992. Ik heb altijd in de bouw gewerkt, maar toen ik in de WAO kwam veranderde mijn leven. Ineens had ik weinig om handen, en besloot toen naar Marokko gegaan om er even uit te zijn. Ik hoopte dat een andere omgeving me goed zou doen. In Marokko heb ik mijn huidige vrouw ontmoet. Ik ben voor haar drie jaar langer dan gepland in Marokko gebleven. In die tijd is ons eerste zoontje verwekt. Toen hij twee jaar was, wilden we naar Nederland verhuizen om hem een betere toekomst te geven. Vanaf Rabat moest ik meerdere malen tweeduizend kilometer heen en weer reizen om papieren in te leveren bij de ambassade voor zijn paspoort en die van mijn vrouw. Het regelen van hun emigratie heeft mij toen aardig wat geld gekost. Ik had natuurlijk maar een simpele WAO, maar ik wilde het goed doen. Het was mijn intentie om mijn vrouw en kind legaal mee terug te nemen naar Nederland. Uiteindelijk dacht ik alles geregeld te hebben. Mijn vrouw en kind kwamen twee maanden na mij aan in Nederland, maar op Schiphol werd meteen het paspoort van mijn kind ingenomen. Het was niet rechtsgeldig, volgens de marechaussee. Ik was zo boos, dat ik bijna met mijn scootmobiel die glazen pui bij Schiphol eruit heb gereden. Mijn vrouw en kind hadden legale papieren bij zich en waren onschuldig, maar werden behandeld als criminelen. Ze konden wel begrijpen dat ik boos was, maar moesten de wet hanteren. Mijn vrouw mocht het land in, maar mijn kind niet.

De periode die volgde was ondragelijk. Ik heb oneindig veel verklaringen afgelegd en een advocaat in de hand moeten nemen. Uiteindelijk ben ik naar de rechter gestapt. Een rechter moest ineens gaan bepalen of het wel mijn kind was en of ik het rechtsgeldig mee naar Nederland had genomen. Het ging over mijn kind, kun je me nog volgen? Tijdens een zitting hebben ze me de rechtszaal uit moeten rijden, anders moest ik het gevang in. Ik kon niet langer tegen het onrecht. Je begrijpt dat mijn grootste schulden zijn ontstaan omdat ik mijn eigen kind en vrouw naar Nederland wilde halen. Alle papieren uit Marokko waren bij elkaar ongeveer 10.000 euro. Maar omdat ik daarna nog verder moest procederen in Nederland, wat vreselijk lang heeft moeten duren, heeft het bij elkaar ruim 45.000 euro gekost. Maar ik vraag nu aan jou: had ik het dan niet moeten doen? Hoe had ik ooit kunnen rusten? Mijn vrouw en kind zijn weerloos.

In de jaren die volgden stapelden de problemen zich op. Er kwamen nog een zoon en een tweeling. Van 2007 tot 2012 heeft onze aanvraag tot kwijtscheldingen bij de kredietbank onder het stof gelegen. De papieren waren wel ontvangen, maar niet behandeld. Onze schulden bleven al die tijd gewoon stijgen. De rechter heeft ons toen na 5 jaar in 2012 schuldsanering opgelegd. Na drie jaar schuldsanering kregen we in 2015 een schone lei, althans dat dachten we. Maar dat bleek te mooi om waar te zijn. Er zat helaas nog een staartje aan van 10.000 euro aan boetes die de bewindvoering moedwillig had achtergehouden. Een klassieker, door verkeerd beleid van onze bewindvoerder konden we weer opnieuw beginnen. Ik heb de belastingdienst pakweg 1800 euro aan onterechte boetes betaald, maar ik weet dat ik dat geld nooit meer ga terugzien. Ik kan niet op zoek gaan naar gerechtigheid, dat kost meer dan dat het oplevert. Dat heb ik na al die jaren vechten wel geleerd. Je kunt in dit land niemand aansprakelijk stellen. Je wint het toch niet.

Nog steeds gebeurd het wel eens dat kleine openstaande bedragen van 70 euro oplopen tot soms meer dan 600 euro. We kunnen sommige kleine rekeningen simpelweg niet betalen. Ik heb allerlei akkefietjes lopen met de gemeentebelasting, verzekeringen, de waterschapsbelasting, je wordt er niet goed van. Soms wordt er beslag gelegd op mijn inkomen. We krijgen uiteraard wel toeslagen, maar als daarna de vaste lasten en regelingen er vanaf zijn, houden we elke maand precies 0 euro over om van te leven. Gelukkig heb ik nu na al die jaren een hulpje voor de administratie, maar desondanks komen we elke maand gemiddeld 265 euro tekort. Voor al ons eten zijn we volledig afhankelijk van wat we krijgen. Elke week ga ik naar de Islamitische voedselbank en naar de Schotse kerk met mijn scootmobiel, maar binnenkort valt er een voedselbank af omdat we al te lang gebruik hebt gemaakt van ons voedselbank recht. Je mag maximaal drie jaar lang gebruik maken van een voedselbank, dat is de maximale tijd die de overheid ons geeft om onze problemen op te lossen. Maar ik kan je vertellen, ik ben al bijna 30 jaar bezig en er komt geen einde aan.

Arm zijn is de laatste jaren niet gezond geweest voor ons. Mijn zoontje zit helemaal onder het eczeem. Als ik zie hoe hij zichzelf elke ochtend helemaal aan het openkrabben is van de jeuk, springen de tranen in mijn ogen. De zalf die ik voor hem moet kopen is 80 euro, en wordt niet verzekerd. Ik heb hem wel eens andere soorten zalf gegeven, maar door die troep groeiden er dikke zwarte haren op zijn hals en borst terwijl hij toen nog maar 9 jaar oud was. Mijn vrouw heeft borstkanker, en ik kan niets zonder mijn scootmobiel door chronische pijnklachten aan mijn rug door jarenlange arbeid in de bouw. Met mijn huidige scootmobiel heb ik al 13.000 kilometer gereden, vanaf begin 2014. Maar de accu is kapot, vorige week stond ik weer 1.5 uur buiten in de vrieskou te wachten op een reparateur met mijn jongste zoon van 7 jaar. Ik heb een nieuwe scootmobiel nodig, maar die krijg ik niet, want dat is allemaal weer te duur. Maar zonder mijn scootmobiel, kan ik mijn gezin niet onderhouden. Het is echt een doolhof, allemaal, ik houd het nog maar net aan vol. Soms is het voor mij ook te veel. Maar ondanks alles hou ik zoveel van mijn vrouw en kinderen, ze houden mij bezig om te doen wat ik moet doen. Elke dag weer.

Peter is een gastvrije man, die mij ondanks zijn hevige rugklachten altijd buiten opwacht bij de poort van zijn sociale huurwoning nabij centraal station. Binnen in zijn huis is het warm, en het hele huis is versierd met Feyenoord vlaggen en posters. Tijdens mijn gesprekken met vader en zijn zoon Nordin, luistert Moeder Najia altijd aandachtig. Tijdens een van mijn bezoekjes, legt Nordin  haar liefdevol uit wat ik kom doen.

Nordin:

“Mama wij zijn arm, maar anderen mensen zijn ook arm, en als wij dit verhaal vertellen denken andere mensen dat het niet erg is om arm te zijn. Dan weten ze dat ze niet alleen zijn.”

Wil je de familie Fluijt helpen, bijvoorbeeld door bij te dragen aan een droombezoek aan de Kuip tijdens een wedstrijd van Feyenoord met het hele gezin, neem dan contact op met info@laisamaria.com. Dit verhaal is tot stand gekomen met behulp van de Islamitische voedselbank.