3 / 6

Mijn woning wordt ontruimd, maar ik ben de datum vergeten.

Morad

Spangen

 

Ik woon hier alleen,  niemand komt op bezoek. Mijn vrouw is overleden, we waren samen voor meer dan dertig jaar. Ik weet alleen niet meer waar ze is begraven. Kijk, hier heb ik foto’s van haar. Het probleem is dat ik hier ben achtergebleven met al onze spullen. Ik moet wassen en schoonmaken, maar waar moet ik beginnen? Niemand wil mij helpen. Ik ben mijn vrouw verloren, en ook mijn katten. Ik heb geen idee waar mijn kat is.

Morad veegt tranen uit zijn ogen. Ik kijk om mij heen, verscheurd door wat ik aantref, terwijl de geur van zijn huis op mijn keel slaat. Als ik naar Morad kijk, realiseer ik me dat een geïsoleerd leven ook armoede is. 

In de jaren tachtig ben ik vanuit Irak naar Nederland verhuisd. Er was daar oorlog, hier niet. Ik kom uit Kabul, de mooiste stad van de wereld. Maar Kabul is niet meer wat het was, ze hebben de hele stad kapot gemaakt. De oorlog heeft mijn land vernietigd. In Nederland ontmoette ik mijn vrouw, maar haar familie vond mij maar niets. Ik had alleen haar, en nu heb ik niemand meer.

De televisie staat op grijs, ik vraag aan Morad wat ermee aan de hand is.

De Televisie is kapot, iemand heeft er mee geknoeid. De mensen uit mijn straat hebben het gedaan. Zij zijn van SS. Weet je wie dat zijn, SS? Ja van Hitler ja, iedereen hier werkt samen me Hitler.

Ik schrik van zijn verwarde toestand. Een paar minuten later verandert zijn verhaal.

Ik heb de rekeningen niet betaald van de televisie, daarom doet de televisie het niet meer. Laatst kwam er iemand aan de deur vertellen dat ik een huurachterstand heb en dat ik op straat wordt gezet als ik niet betaal. Er is al een datum voor de ontruiming, maar ik weet niet meer wanneer. Ik weet niet waar ik heen moet, ik heb nergens om naartoe te gaan en ik heb geen geld. Wat moet ik doen? Ik kan niks doen, het maakt allemaal niet meer uit.

Van de buurman hoorde ik dat de politie twee maanden geleden een dode kat onder zijn bed vandaan heeft gehaald omdat de stank rondom het huis tot overlast gaf bij bewoners in het pand. Morad is de kat nog steeds kwijt. Veel mensen blijven daarom uit zijn buurt, omdat ze hem zien als een gekke man die een verwaarloosd en afgezonderd leven leidt. Inmiddels is hij uit huis gezet door huurschulden. Er is gepaste opvang voor hem gevonden. Ik weet niet of ik verdrietig ben of opgelucht, het was al veel te laat. 

[Dit interview is vertaald vanuit het Engels].